Kenapa susah dapat kerja?

Salam.

Ramai cari kerja tapi tak dapat-dapat. Hantar resume lebih 100 syarikat. Satu pun tak balas. Ada yang dapat interview, tapi masih tak dapat juga. Buntu? Relax..

Mungkin berikut adalah sebabnya:

  1. Communication Skills – Sekarang semua syarikat demand mahukan pekerja yang fasih berbahasa Inggeris, banyak juga yang mahukan pekerja yang fasih berbahasa Mandarin. Bila kita tak cukup syarat ni, 99% permohonan kita ditolak.

  2. Pengalaman – Kadang kala ada syarikat yang mahukan freshgraduate. Tetapi disebabkan graduan kita kurang pengalaman semasa di universiti, tak ikut aktiviti persatuan dan kelab so jawabnya susah dapat lah kerja. Atau mungkin pekerjaan itu bukan untuk kita, sememangnya mereka mencari orang yang ada 1 atau 2 tahun pengalaman dimana kita tidak ada. So, cari kerja lain.

  3. Kelayakan – Kalau cuma belajar sampai Bachelor Degree level tapi mohon position Manager yang memerlukan orang yang ada Master, rasanya susah juga nak dapat (mungkin boleh jika ada pengalaman yang solid). Result yang teruk juga menjadi sebab kenapa syarikat tidak ambil kita bekerja.

  4. Keyakinan diri – Ada orang asyik dapat interview, tapi tak dapat kerja. Rupanya tidak berkeyakinan diri. Semasa interview tak pasti dengan jawapan yang diberi. Mungkin kena banyakkan bercakap dengan orang dan sediakan diri dengan knowledge mengenai syarikat tersebut dan tambah general knowledge. Tapi ada juga orang pandai belajar tapi tak pandai berinteraksi. Result first class, bila berdepan dengan interviewer..habis!

  5. Ego – Kadang ada peluang pekerjaan, tapi memilih sangat. Sanggup menganggur daripada kerja sebagai Promoter di Jusco. Dalam masa sekarang, pemegang Ijazah Sarjana Muda dah terlalu ramai dulu boleh lah satu family belum tentu ada seorang pun yang masuk universiti. So hakikatnya kita kena kurangkan ego.

 

Tingkatkan usaha dan cubalah ubah diri kita di tahun 2016 ini, mungkin ada antara kita yang tidak sesuai bekerja makan gaji, jadi usahakanlah satu small business. InsyaAllah, Allah takkan menguji hambanya jika dia tidak mampu menanggungnya. 

Baca sini 10 Business yang mudah dijalankan. 

WA.

Lazada Malaysia

Advertisements

One thought on “Kenapa susah dapat kerja?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s