Cara Bijak Gunakan Bonus

Salam.

Lebih kurang 1.6 juta penjawat awam menerima bonus RM500 pada 4 Jan 2016 dan berjuta-juta lagi penjawat sektor swasta menerima bonus tauhn 2015. Tak kira siapa dan berapa, duit bonus tu sebenarnya boleh buat apa?

  1. Selesaikan hutang – Bila ada duit lebih dan ada senarai hutang, selalu lah anggap bahawa duit itu bukan milik kita. Ia milik si pemiutang. Selesaikan hutang yang ada, insyaAllah tenang.
  2. Derma – The more you give, the more you get back. InsyaAllah banyak kita menderma banyak bekalan akhirat kita. Tidak pun beri pada ibubapa. Tak semestinya hari raya sahaja perlu bagi duit.
  3. Simpan – Simpan dan jadikan modal untuk naik haji, beli rumah dan lain-lain. Ramai orang tanya, eh macam mana kau boleh beli rumah? muda-muda ni? Macam mana kau mampu pergi umrah muda-muda ni? Jawapannya.. simpanlah wang.
  4. Belanja – Ini tak berapa digalakkan. Kalau nak belanja pun, berbelanjalah dengan cermat. Mungkin 10% belanja 90% simpan. Kita ni kalau pasal wang memang pantang.. Pantang nampak. Mesti habis.
  5. Labur – Daripada belanja buat beli barang yang mempunyai susut nilai, baik melabur. Belilah emas, beli saham, beli rumah dan lain-lain. Melabur dapat menggandakan wang kita. Cuma melabur dekat skim-skim yang menjanjikan untung keterlaluan tu tolong berhati-hati.

Jangan lupa juga sentiasa monitor perjalanan wang kita. Biarlah duit masuk lebih dari duit keluar. Maknanya, biar pendapatan meningkat dan kurangkan perbelanjaan. Didik nafsu insyaAllah tenang. 

WA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s